http://www.one.org
ILYY(:
Thursday, June 15, 2006

Artikel ini tidaklah dapat saya pendekkan. Jika ada masa, bacalah artikel ini :)

Sebagai Muslim, kita diseru dan malah diwajibkan membaca Al-Fatihah dalam pelbagai jenis ibadat.Dinamakan Al-Fatihah kerana ia pembuka Al-Quran, ia juga dianggap ibu kitab.
Di dalamnya terkandung doa yang boleh menghampirkan diri seseorang kepada Allah.
Namun, ada antara kita sering membacanya tanpa memahami dan mendalami maksudnya.
Allah berfirman: Tunjukilah kami jalan yang lurus, iaitu jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka. (Al-Fatihah: 6-7)

Menyusuli jalan orang-orang yang diberi nikmat ini, terdapat firman Allah bermaksud:

Dan sesiapa yang taat kepada Allah dan Rasul-Nya, maka mereka akan (ditempatkan di syurga) bersama orang-orang yang telah dikurniakan nikmat oleh Allah iaitu para nabi, siddiqin, syuhada dan orang-orang yang soleh. Dan mereka itulah teman yang sebaik-baiknya. (An-Nisaa: 69)

Ini bermakna dalam surah Al-Fatihah, kita memohon perlindungan daripada Allah agar kita termasuk dalam golongan para nabi, siddiqin, syuhada dan orang yang soleh.
Tegasnya, kita mengharapkan agar Allah menjadikan kita orang-orang yang mengikut jejak langkah mereka. Ia juga bermakna kita menuntut darjat yang tinggi di syurga sebagaimana Allah melimpahkan kurnia kepada golongan itu. Jika segala nikmat di dunia ini tidak ternilai, bagaimana pula di akhirat kelak? Renungi maksud ayat berikut:

Mereka beroleh apa yang mereka kehendaki di situ, dan di sisi Kami ada lagi tambahan (limpah kurnia yang tidak terlintas di hati mereka. (Qaaf: 35)

artikel sepenuhnya di http://cyberita.asia1.com.sg/rencana/story/0,3617,76110,00.html?

BAHASA MELAYU <33 ;

DIA :D
<3
Assalammualaikum.
Peace be upon you(:

HASLINDA
nur haslinda binte juwaini
sekolah menegah crescent
1g1 '05 2g1 '06
07sifar2sembilan2
sayang AISYAH
islam <3
gemar BERCAKAP(:
selalu AWAL
Image hosting by Photobucket

selamat datang(:

Selamat datang ke blog bahasa melayu saya. Inilah pendapat dan pandangan saya bagi artikel-artikel di dalam Berita Harian(: Saya ingin meminta maaf jika pendapat saya tentang apa-apa perkara di dalam blog ini menyakitkan hati anda. Dari sini, selamat datang ke blog saya and sudilah membacanya:D

KAWAN <3

friendname

PEKIK-